Recenze - Temné hory



Název: Temné hory
Originální název: 
The Dark Hills Divide
Autor: 
Patrick Carman
Rok vydání:
2006/2014
Rok vydání originálu:
2003
Vazba: 
brožovaná
Počet stran: 
219
Nakladatelství: 
Fragment
Série: 
Elyonova země
Díl v sérii: 
1
Goodreads:  3.70

Anotace:

Dvanáctiletá Alexa tráví s otcem léto v městečku Bridewell. Těší se, že ho důkladněji prozkoumá, hlavně jeho pozoruhodnou knihovnu a labyrint chodeb a místností v domě, kde jsou ubytovaní. Také touží zjistit, co se skrývá za hradbami, které byly vystavěny kolem města i přístupových cest na obranu před neznámým zlem z okolních Temných pahorků,zlem, kterého se obávají všichni obyvatelé města.
Podaří se jí poodhalit tajemství a zjistí, že se jedná o události vztahující se hluboko do minulosti. Získá nečekané nové schopnosti a s jejich pomocí se snaží odvrátit nebezpečí, které by mohlo zničit všechno, co je jí drahé, a navždy změnit Elyonovu zemi.



O Autorovi:

Začal vyprávět příběhy svým dcerám před spaním .
Hlavní postavy a místa však začaly žít vlastním životem, a tak se zrodila ELYONOVA ZEMĚ. Předtím, než napsal tento svůj první román , pomáhal vytvářet stolní hry , webové stránky a výukové i hudební programy , které si hrají na mnoha rozhlasových stanicích po celém světě.
Žije na samotě ve Washingtonu s manželkou a dvěma dcerami.



Temné hory vyprávějí příběh o statečné dívce Alexe, kterou již od dětství baví objevovat nové věci a tajemství, která se skrývají za hradbami Bridewellu.
Alexa je chytré děvče a po smrti jejího blízkého se vydává na cestu za tajemstvím, které po sobě zanechal.
Vydává se do světa mluvících zvířat, trestanců, ale také přátel a odvahy. Alexu čeká nelehký úkol. Musí zachránit město a přitom přijít na člověka, který se v Bridewellu skrývá, aby odhalila jeho tajemství, a tím zabránila zkáze, kterou jejich malé město čeká.
Příběh o Alexe Vás zavede do světa, ze kterého nebudete chtít odejít. Okolí a zvířata jsou nádherná a Vaše představivost nezná při čtení hranice. Chtěli byste, aby vše, co se v dějí odehrává bylo skutečné a Vy se mohli smát s malým neposlušným Vaverčákem a hladit kožich vlka, z kterého máte od prvního pohledu strach, ale srdce má velké a krásné. 
Tato knížka Vám může připadat, jako jednohubka pro mladší čtenáře. Ano je to pravda. Děj je napsaný svižně, nekomplikovaně a nejste obklopování násilím, akcí a napětím.
Jednoduše při čtení cítíte klid a mír. Ale neznamená, že když je tato kniha napsána jednoduše, tak si ji nemohou přečíst starší čtenáři. Myslím, že každý má v sobě špetku dětství a takovou knihu ocení. Pokud tedy pro něj nejsou mluvící zvířata a města za hradbami příliš přehnaná a dětinská.

Hlavní hrdince Alexe je dvanáct let. Na svůj věk je velice vyzrálá a chytrá. 
Já osobně jsem si Alexu velice oblíbila. Je to velice statečné děvče, které je opravdu až někdy přechytralé. Občas jsem si přála být v její kůži. Mluvící zvířata? Taky bych jim někdy chtěla rozumět. Ale ani Alexa jim nemůže rozumět věčně, protože každé kouzlo jednou pomizí.

Další postavy, které v knize vystupují jsou mluvící zvířata.
Murphy, veverčák, který jen tak neposedí. Je velice milý a Alexe velice výpomocný.
Yipes, malý mužík, který Alexu seznamuje se světem za hranicemi Bridewellu. Jako malý o něj lidé neměli zájem a posmívali se jeho velikosti. Proto se rozhodl žít v horách mezi zvířaty.
Darius, vlk, který je oddělen od své rodiny díky hranicím. Je také velmi statečný a milý. Na Alexe mu záleží a snaží se být vždy nápomocen.

Příběh o Alexe určitě doporučuji. Nenechte se odradit zápornými recenzemi a vytvořte si o této knize svůj názor. Možná bude zcela jiný, než ho měli ostatní čtenáři, kterou tuto knihu četli.
Někteří ji nedočetli třeba ve svých jedenácti letech, protože se jim nelíbila, ale naopak třeba někdo ve dvaceti letech si ji oblíbil a rád by si přečetl i ostatní díly.
Já se na další díly opravdu těším.
Tato kniha nezabere příliš času, protože je útlá. Ale dá Vám něco, co ostatní knihy nemohou. Špetku dětství. 

Knihu hodnotím 4 hvězdičkami z 5.


Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
  Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Skvělá recenze! Knížku si chci moc přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu si mě nalákala snad ještě víc, určitě si ji přečtu a uvidím jak se mi bude líbit! :) Pěkná recenze :).

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem se pokoušela číst asi ve třinácti, ale teď mě chytla celá série, i když se mi zdá, že je spíš orientována na mladší věkové skupiny, přece jenom je hlavní hrdinka dvanáctiletá :) Jinak já ji hodnotím kladně a souhlasím s tebou :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno