Recenze - Cinder

Název: Cinder
Originální název: Cinder
Autor: Marissa Mayerová
Rok vydání: 2012
Rok vydání originálu: 2012
Vazba: brožovaná 
Počet stran: 400
Nakladatelství: Egmont
Série: Měsíční kroniky
Díl v sérii: 1
Goodreads: 4.13








Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky...

Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet… 







Marisse Meyerové je 26 let. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.





Cinder ve svém životě nenalezla mnoho lásky a pochopení. Nevlastní matka jí opovrhuje a vnímá ji pouze jako břemeno. Její nevlastní sestra Pivoňka je jediný člověk, který si je s Cinder blízký. Cinder jí považuje za vlastní sestru a pro Pivoňku by si přála pouze štěstí, jelikož její povaha je velice dobrosrdečná a milá.
Ačkoli Cinder mnozí opovrhují, jelikož je kyborg, tak je nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. O její služby si žádají nejvýznamnější osoby. Dokonce i princ navštívil Cindeřin stánek, aby využil její služby.
Opravení princova androida se na první pohled nezdá, jako jednoduchá záležitost. Pro Cinder se stává její život ze dne na den plný dobrodružství.
Nastává zvrat, kdy je její mladší sestra Pivoňka nakažena morem. Cindeřina nevlastní matka usuzuje, že za Pivončino onemocnění je zodpovědná právě ona, a tak se Cinder dostává do laboratoře na výzkum moru. Císař je nakažen morem a jeho dny se krátí. Laboratoř využívá kyborgy pro nalezení léku pro císaře a lidstvo. 
Zde se její život opět obrátí vzhůru nohama a Cinder zjišťuje tajemství, které jí nedává spát. 


Cinder je prvním dílem velice úspěšné série Měsíční kroniky, z pera mladé autorky Marissy Mayerové. Kniha se dočkala již 62. vydání a její příběh je oblíbený téměř v každé zemi. 
Nakladatelství Egmont vytvořilo k této knize naprosto nádhernou obálku, která zaujme na první pohled oko každého čtenáře.
Cinder je převyprávění pohádky o Popelce, která nabíhá úplně jiným směrem a z Popelky se stává kyborg, tedy napůl člověk, napůl android. Království není čisté, ale plné moru, který zabíjí den co den stále více občanů. Kouzla a čáry nevypomáhají Cinder ke štěstí, ale pouze špinavé rukavičky a umělá noha z jejího dětství. Neutíká před princem v krásných střevíčcích, ale v roztrhaných šatech a se strachem na tváři. Takto by se dala shrnout do pár vět Cinder, kniha, která dobývá srdce mnoha čtenářů.

Autorčin styl psaní vtáhne do děje téměř každého čtenáře již na prvních stránkách. Prostředí Nového Pekingu se z počátku může zdát zastrašující a netypické, ale pár kapitol stačí k tomu, aby se ze zvláštního prostředí stalo velice fascinující místo.
Lidé již nejezdí v autech, ale létají v letadlech. Je naprosto jiná doba, která se s tou naší nedá absolutně v ničem srovnat. Mezi lidmi se potuluje mnoho androidů a kyborgů. Země se snaží spřátelit s měsíčňany, kteří žijí na měsíci. Zkrátka svět jaký známe dnes již neexistuje, a nahrazuje jej prostředí plné elektrotechniky a počítačů. 
Tato tematika je známá v knihách žánrů sci-fi. Světy se zde odlišují od toho dnešního a lidé jsou neustále ve virtuálním prostředí. 
Marissa Mayerová přišla s naprosto originálním a převyprávěným příběhem, který se od klasických sci-fi knih velice liší. Přeci jen pohádkové bytosti v této verzi nenalezneme v mnoha knihách. Proto se série Měsíční kroniky stává výjimečnou a zcela fascinovanou záležitostí, která nadchla mnoho srdcí. 


Cinder je již na začátku velice příjemná hlavní postava, která má velice sympatickou a tvrdohlavou povahu. Vždy si stojí za svým názorem a v mnoha ohledech se může zdát jako neschopna citů a velice vybíravá. I přes své nedostatky má srdce na správném místě a je schopna lásky a porozumění.
Ačkoliv je Cinder netypická hlavní hrdinka, tak je její chování předvídatelné. Stejně tak i její totožnost. Ale i přes tyto nedostatky je děj stále napínavý a obsahuje mnoho zvratů, díky kterým čtenář přestává dýchat, či ihned touží po další kapitole. 
Kai je velice sympatický mladík, jehož čeká velká budoucnost. Je následovníkem trůnu a brzy se z něj stane královský císař. Ačkoliv je na své poslání připravován po celý život, nástup na trůn se pro něj stává velice obtížnou situací. Celý lid spoléhá na jeho rozhodnutí a pouze na něm závisí osud lidstva. 
Tito mladí hrdinové si během dějové linie přirůstají k srdci a stávají se z nich přátelé. 
Ačkoliv je Cinder z počátku velice odtažitá, její srdce jí nedovoluje si připustit, že ji Kai opravdu zajímá a neustále jej nosí v hlavě. 
Otázkou je, jaký osud si pro ně život přichystal. 
Přeci jen v lásce jim stojí Měsíční královna, která oplývá krásou a stačí pouze jediný pohled k tomu, aby se ji podvolilo celé království. Prince Kaie čeká nemilý boj s touto mocnou vládkyní, která má takovou moc, že je schopna ohrozit život celého králosvtí. Kai se musí zachovat jako opravdový císař, ale jeho rozhodnutí nebude lehké. 

Cinder nabízí velkolepý čtenářský zážitek, který v srdci čtenářů zajisté zanechá spoustu otázek a nevyjasněných odpovědí. Ačkoliv je děj předvídatelný, tak každá stránka nabízí pozastavení dechu, či adrenalin, který stoupá do žil. Autorka je velice výborná pisatelka a s pocity čtenářů si velice dobře zahrává. Každý moment dokáže vykreslit tak dokonale, že představivost zde nezná meze. 
Otevřený konec vyvolává pocit beznaděje, jelikož ačkoliv je kniha tlustá, tak neobsahuje závěr tohoto skvělého a čtivého příběhu. Druhý díl je samozřejmostí a neměl by chybět ve sbírce žádnému čtenáři knih.
Cinder je vhodná pro milovníky převyprávěných pohádek, světů, které se liší od soudobého a příběhů, které se Vám zaryjí pod kůži a nechtějí Vás pustit.


Závěrem bych Cinder ráda doporučila všem milovníkům příběhů, které obsahují přátelství, lásku, ale také prostředí, ve kterém nezná představivost meze. Doufám, že jsem alespoň někoho z Vás nalákala k přečtení této knihy, jelikož sama se musím hanbit, že jsem si tuto knihu nepřečetla dříve. Po dočtení jsem nebyla schopna slov, jelikož Marissa se v současné době zařadila mezi mé oblíbené autory a já jen doufám, že její knihy u nás budou nadále vycházet a já budu poctěna, když její díla budu vlastnit. 

Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti. 


Moc děkuji internetovému knihkupectví MegaKnihy za poskytnutí knihy k recenzi.
Knihu si můžete zakoupit ZDE. 

Komentáře

  1. Velmi pěkně a čtivě zpracovaná recenze! Na tuto knihu se hodně těším. Většina čtenářů ji hodnotí velmi kladně. Osobně jsem na ni hlavně zvědavá, tak uvidím .......... předčasně si však myslím, že to bude super kniha :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno