Recenze - Chlapec, který přestal plakat

Název: Chlapec, který přestal plakat 
Originální název: Pojken som slutade grata
Autor: Ninni Schulman 
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2013
Vazba: vázaná
Počet stran: 350
Nakladatelství: Galatea 
Série: Hagfors
Díl v sérii: 2
Goodreads: 3.66













Celé městečko ovládá strach ze žháře... a nikdo z obyvatel netuší, kdy se sám ocitne na černé listině a stane se obětí. Jedno je jisté – žhář už si vybral svou příští oběť a systematicky plánuje další útok...

V malém městečku Hagfors panuje horký srpen. V místní redakci deníku Värmlandsbladet právě nastala okurková sezóna. Není o čem psát, a tak reportérka Magdalena Hanssonová má spoustu času na přemýšlení. Stýská se jí po synu Nilsovi, který zrovna tráví prázdniny se svým otcem, a také jí chybí přítel Petter, jenž je na dovolené se svými dcerami.
Poklidnou noc malého městečka náhle protnou blesky a následně zvuk sirén hasičských vozů, jedoucích k hořícímu domu. Všechny, včetně Magdaleny, nastalá situace probudí z letargie. Hasiči však svůj zápas s ohněm prohrávají - dům lehne popelem a krátce na to, majitelka domu podlehne těžkým zraněním.
Zpočátku vše nasvědčuje tomu, že dům byl zasažen bleskem, ale podrobnější vyšetřování odhalí krutou pravdu: požár byl založen úmyslně. Hagforský policejní tým zahájí vyšetřování, avšak zanedlouho další dům zachvátí požár. Teď už je jasné, že policisté mají co do činění se žhářem, ovšem nemají žádné vodítko, kterého by se mohli chytit... Je třeba rychle začít jednat, než bude pozdě. Panují totiž obavy, že žhář už má v hledáčku další oběť…







Narodila se 2.8.1972 v Rämmen ve Švédsku.Od roku 1995 pracovala jako novinářka a redaktorka.V roce 2010 debutovala knihou Dívka se sněhem ve vlasech.



Chlapec, který přestal plakat je druhý díl série z pera autorky Ninni Schulman. Autorka si získala čtenáře díky své debutové knize Dívka se sněhem ve vlasech, která je velice povedeným dílem.
Z mého pohledu byla Dívka se sněhem ve vlasech velice povedenou a čtivou knihou, během které mi běhal mráz po zádech. Prostředí a postavy mi byly velice sympatické. Proto jsem se rozhodla začíst do druhého dílu, na který jsem se těšila již od oznámení jeho vydání.

Magdalena zůstala stát u okna obývacího pokoje a vyhlédla ven. Předtím odnesla do domu polstrované sedáky ze zahradních židliček, zavřela všechna okna, která byla v uplynulém týdnu jinak bez ustání otevřená, a ze zásuvky vytáhla elektrický a anténní kabel televizoru. Jezero ztmavlo, získalo žulově šedivý odstín a dosud jen lehké čeření vody zesílilo. Vlny se teď přelévaly přes molo

Novinářka Magdalena Hanssová je opět hlavní postavou knihy. Potýká se se situací, kdy dům zachvátily plameny, které pravděpodobně způsobil blesk, jelikož byla silná bouřka. Magdalena sepíše článek a do mysli ji vpadá myšlenka, že se nejednalo o blesk, ale úmyslné žhářství. Někdo se snažil ženě v domě ublížit a Magdalena by chtěla této záhadě přijít na kloub. 


Magdalena je již od prvního dílu velice sympatická osoba, která zaujme čtenáře svým chováním a životem. Práce reportérky je plná nebezpečí a není tak nudná, jak by se na první pohled mohla zdát. Její život byl v této knize detailnější než u prvního dílu, což je velké plus pro čtenáře, jelikož Magdalenin život je zajímavý. Její syn je pro ni nejdůležitější na světě, je nejen reportérkou, ale také úžasnou matkou. 

I když byla okna ložnice otevřená, tenké záclony se ani nepohnuly. KjellOve Magnusson k sobě pevněji přitiskl Mirjam, zabořil jí nos do vlasů a zavřel oči. Naslouchal, jak oba dýchají, tu každý zvlášť, tu současně, jak jejich dech splýval v jedno.

Styl psaní autorky je velice napínavý a čtivý. Obsah knihy střídají pohledy několika postav, což ráda uvítám u každé knihy. Nemohu autorce nic vytknout, jelikož stejně jak u prvního dílu jsem unesena její tvorbou a těším se na další díly série, jelikož dle mého názoru budou stát opravdu za to. 


Magdalena ucítila štiplavý zápach ohně dřív, než projela kolem vesnického společenského domu. Když zatáčela do Källsåsvägenu, všimla si nejdříve kouře, linoucího se mezi obydlími, a pak i dřevěného domu, který hořel jasným plamenem u jedlového lesa. Zaparkovala na okraji silnice, ale zůstala sedět s rukama položenýma na volantu.

Stejně jako první díl má Chlapec, který přestal plakat čtenářům co nabídnout. Napínavé momenty, vzrušující zápletka a hlavní postava, která je sympatická všemi způsoby. Pokud jste milovníci detektivek, tak je tato kniha to pravé ořechové pro vaše oči. Ninni Schulman je skvěle píšící autorka a své čtenáře nepřekvapila pouze jednou, ale mnohokrát. Má potenciál a proto bychom měli její knihy podporovat a číst je. Knihu vřele doporučuji všem čtenářům. 

Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti. 


Moc děkuji nakladatelství Galatea za poskytnutí recenzního výtisku.
 Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Na tuto knihu se už poměrně dlouho chystám, vypadá to, jako úžasný, ale trochu krutý příběh :/ Rozhodně však děkuji za krásně zpracovanou recenzi, moc hezky se četla :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno